De juiste schroevendraaier voor elke klus

Een schroevendraaier lijkt zo’n alledaags gebruiksvoorwerp waar je niet te lang bij stil hoeft te staan. Maar als je even gauw iets vast wilt draaien of repareren, kan het toch lelijk tegenvallen wanneer blijkt dat je de juiste schroevendraaier niet in huis hebt. De regelmatige klusser zal dat probleem niet snel hebben. Wie een beetje handig is heeft al snel een groot assortiment schroevendraaiers klaar liggen, of een schroevendraaierset, om elke klus gemakkelijk te klaren. Maar welke schroevendraaiers horen nou in het assortiment? Wanneer is een schroevendraaierset compleet genoeg? Er is zoveel keus en de afkortingen en vaktermen vliegen je om de oren. Schroevendraaier.com helpt je op weg.

 

schroevendraaier

 

Hoe zit een schroevendraaier in elkaar?

Een schroevendraaier is altijd uit dezelfde drie onderdelen opgebouwd. Ten eerste is er het handvat. Die heb je, zoals de naam al doet vermoeden, het vaakst in de hand wanneer je een schroevendraaier gebruikt. Het is belangrijk om voldoende grip te hebben wanneer je aan het klussen bent. Hoe meer grip, hoe meer kracht je kunt zetten en dat is bij zowel monteren als demonteren erg handig. Om die reden zijn handvaten vaak voorzien van een wat ruwer materiaal of een stroeve bovenlaag. Soms zit er zelfs een dopje op het uiteinde van het handvat, zodat je de schroevendraaier in je handpalm kunt laten rusten en met de andere hand heel snel de steel kunt draaien. Op die manier is een lange schroef er toch in relatief korte tijd uit zonder dat je steeds over hoeft te pakken. Het tweede onderdeel is de steel van een schroevendraaier. Die zijn meestal van roestvrijstaal gemaakt en zullen dus niet makkelijk buigen. Je moet immers soms grote kracht zetten en dan mag de steel natuurlijk niet meegeven. Tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat je de schroevendraaier als blikopener, hefboom of beitel gebruikt. Ten eerste omdat je dan jezelf kunt verwonden, maar de steel kan bij zo’n onvoorziene handeling wel buigen of breken.

 

De kop van een schroevendraaier

Het derde onderdeel, da kop van de schroevendraaier, is er in vele maten en soorten. De meest voorkomende vorm is een platte gleuf of een kruisje, voor de zogenoemde platte kop of kruiskop schroeven. De platte kop is de meest eenvoudige kop die er bestaat, maar hij wordt wel steeds minder vaak gebruikt. Het is namelijk snel gebeurd dat de draaier uit de kop schiet wanneer er vanuit een schuine hoek gewerkt wordt. In dat geval is het omliggende materiaal niet veilig en in het ergste geval verwond je jezelf. Uitkijken dus! Met een kruiskop loop je dit gevaar minder snel, omdat de schroevendraaier veel vaster in de schroef zit. Deze kop is vaak zelfs voorzien van schuine randen die ervoor zorgen dat de schroevendraaier bij een té grote druk uit de kop wordt geduwd. Te vast aandraaien kan dus niet met zo’n schroefkop, alleen bij demonteren van oude schroeven kan het weleens lastig zijn, omdat dan vaak grote krachten gebruikt moeten worden.

 

Torx, inbus en nog meer koppen

Behalve de kruiskop en platte kop zie je tegenwoordig ook steeds meer torx schroeven. Daarvoor heb je een bijpassende schroevendraaier nodig. Die hebben een zeskantige, stervormige, kop. Torx schroeven worden vaak gebruikt in computers, laptops en andere gadgets. In de auto-industrie zie je ze ook al heel veel omdat op een zeskantige schroef veel meer kracht uitgeoefend kan worden. Een aantal torx schroevendraaiers mag dus ook niet ontbreken in je gereedschapskist. Dat zelfde geldt voor de inbus schroevendraaiers. Inbus schroeven zijn vaak wel makkelijker los en vast te draaien met de speciale inbussleutels, maar de schroeven worden ook steeds meer gebruikt op plaatsen waar je met een schroevendraaier beter bij komt. Tot slot zijn er ook nog de pentalobe schroevendraaiers. Dat is een variant op de torx. Deze schroeven worden meestal in heel specifieke apparaten gebruikt. Denk aan smartphones en laptops, meestal van het merk Apple.

 

Kies voor gemak een complete schroevendraaier set

In een goede schroevendraaier set zitten alle schroevendraaiers die je nodig hebt. Dat wil zeggen zowel kruiskoppen als platte koppen en vooral koppen met allerlei maten. Het gevaar is groot om met een verkeerde maat aan de slag te gaan, maar als een schroevendraaier eigenlijk niet goed past, is het materiaal waar je mee werkt snel beschadigt. Zonde en vooral onnodig. In de meeste sets zitten alleen gleufkop en kruiskop schroevendraaiers, maar er zijn ook setjes, los of gecombineerd, met torx en inbus.

 

Voor de fanatieke klusser: elektrische schroevendraaiers

Ben je elk vrij moment in de weer met dingen maken? Dan zijn elektrische schroevendraaiers ideaal voor jou! Het bespaart je een hoop onhandig gedoe met twee handen waar je er eigenlijk drie nodig hebt. Bovendien weet je met elektrische schroevendraaiers zeker dat de boel precies goed vast zit. Het kost misschien iets meer, maar een goede elektrische draaier is z’n geld zeker meer dan waard. Klussen wordt op die manier wel heel gemakkelijk en de constructie zal steviger dan ooit worden.

Author: admin

Share This Post On