Gezonde klauwen met een groene vlag rooster.

Groene vlag rooster & vloer

Toenemende kritiek van dierwelzijn organisaties heeft ertoe geleidt dat vee in de stallen een steeds betere leefomgeving krijgt. Ook milieuorganisaties hebben druk uitgeoefend om boerderijen ‘groener’ te maken. Een van de resultaten is dat vee op steeds meer plekken op een groene vlag rooster loopt. Groene vlag roosters zijn beter voor zowel het dier, de boer én het milieu.

 

Goed voor het dier

Een groene vlag rooster is uitermate comfortabel voor het vee om op te lopen. In plaats van op een harde betonnen vloer, loopt een koe nu op een zachtere ondergrond. Dit is beter voor de klauw en verhoogt de levenskwaliteit van de koe aanzienlijk. Een groene vloer kan gemaakt worden door een rubberen groene flap op de vloer te leggen. Daarnaast worden dieren minder blootgesteld aan gassen uit de mestkelder.

 

Goed voor de boer

Groene vlag vloeren zijn niet alleen goed voor de koeien, maar ook voor de langere termijn goed voor de boeren. Wanneer een boer wilt voldoen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en vriendelijk voor het milieu wilt zijn, is een groene vlag vloer een uitkomst. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft erkend dat groene vlag vloeren emissiearm zijn en geeft boeren mogelijke ondersteuning voor het ‘groener’ maken van hun boerderij.

 

Goed voor het milieu

Een groene vlag vloer is goed voor het milieu. Groene vlag vloeren zijn namelijk emissie arm. Dit houdt in dat de ammoniakuitstoot van het vee laag is. Dit komt omdat er minder urine blijft liggen op de vloer en omdat er minder luchtuitwisseling plaatsvindt. Luchtwisseling tussen stal en mestkelder bevordert ammoniakuitstoot en ammoniakuitstoot is in principe slecht voor het milieu (want: is hoog in koolstofdioxide). Ook NH3 wordt gereduceerd met groene vloeren: van zo’n 15 tot 60%.

 

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *