graveerfrees

Wilt u gedetailleerd kunnen graveren, waarbij alles draait om uiterste precisie? In dat geval is een graveerfrees het perfecte gereedschap. Dit is een kwalitatief hoogwaardige frees waarmee zeer fijne lijntjes gemaakt kunnen worden. Maar dat niet alleen: graveerfrezen hebben nog vele andere mogelijkheden.

 

De mogelijkheden van een graveerfrees

Een graveerfrees kan randen afschuinen en V-groeven maken. Zelfs ingewikkelde graveerpatronen liggen binnen uw bereik. Er zijn diverse maten graveerfrezen en V-groeffrezen verkrijgbaar. De meest verkochte modellen zijn leverbaar met een schacht van zes of acht millimeter. Daarnaast zijn 3-D graveerfrezen sterk in opkomst. Dankzij een konische frees kunnen deze moeiteloos de meest ingenieuze patronen graveren.

Graveerfrezen worden vaak gebruikt bij het graveren van naamplaatjes. Voor het mooiste resultaat is hiervoor een tophoek tot 60 graden aan te raden. Hoe groter namelijk de tophoek, hoe breder de lijn. Niet alleen in kunststof, maar ook in hout kunnen eenvoudig letters of tekens worden uitgefreesd. In dat geval wordt hout met een fijne structuur aanbevolen, zodat de machine stootvrij kan worden geleid.

 

Hoe werkt een graveerfrees?

De werking van graveermachines is vergelijkbaar met die van een pantograaf. Een pantograaf is een verstelbaar parallellogram dat afbeeldingen, tekeningen en patronen kan verkleinen, vergroten of overnemen. De contouren van de afbeeldingen worden gevolgd met een stift. Aan het andere uiteinde van de pantograaf is een potlood bevestigd, dat de figuur vergroot of verkleind natekent. Dat lijkt simpel, maar het vereist toch een nauwkeurige en trefzekere techniek.

Een graveerfrees werkt ongeveer hetzelfde. In plaats van de stift wordt er nu echter een snij-instrument bevestigd, dat vanuit een gemotoriseerde as de mal volgt. De frees snijdt het oppervlak van het materiaal in tot een vooraf ingestelde groef of diepte. Kunststof, maar ook messing, hout en aluminium kunnen zo eenvoudig worden ingesneden. De modellen variëren van de eenvoudigste bediening tot de meest geavanceerde computergestuurde graveermachines.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *