Wat is er nou leuker dan bodemschatten ontdekken die al jaren verborgen zijn? Door met een metaaldetector een kale akker op te gaan, worden sommige historische schatten zichtbaar. En wat dacht je van de kruipruimte onder je huis. Zou daar een mooi stukje historie te vinden zijn? Met een metaaldetector kom je daar snel achter.
Ga je een metaaldetector kopen, zorg dan dat je op een aantal dingen let zoals de gevoeligheid en de zoekschotel. Ook is het handig om te weten welke voeding een apparaat gebruikt en hoe je op de hoogte wordt gesteld van de aanwezigheid van interessante objecten.
Gevoeligheid
Een metaaldetector kopen doe je kortom als je niets van waarde over het hoofd wilt zien. De gevoeligheid van een metaaldetector is echter variabel. Ga je voor een goedkope variant, dan ben je met een paar tientjes klaar. Daar staat dan wel tegenover dat de gevoeligheid van een dergelijke metaaldetector klein is, soms zelfs maar tien centimeter diep. De geavanceerdere metaaldetectoren zitten al gauw op dertig centimeter diepte. Dat maakt het zoeken met een metaal detector een stuk eenvoudiger.
Zoekschotel
Ook de zoekschotel is variabel bij metaaldetectors. Deze specificatie is handig om in het oog te houden als je een metaal detector kopen wilt. Een goedkope metaaldetector heeft vaak een kleinere zoekschaal, dat maakt het ingewikkelder om een gebied nauwkeurig te doorzoeken. Er bestaan metaaldetectors met een zoekschotel die een doorsnede heeft van zeventien centimeter. Maar het werkt natuurlijk makkelijker met een apparaat dat iets groter is.
Voeding
Naast de gevoeligheid en de zoekschotel van de verschillende metaaldetectoren is ook de voeding een belangrijke specificatie om op te letten. De meeste metaaldetectors werken op batterijen, maar welke gebruikt worden verschilt per variant. Sommige metaaldetectoren werken op de welbekende AA-batterijen. Daarnaast bestaan er varianten die gebruik maken van een 9V-batterij. Dit is handig om te weten, zodat je altijd wat extra batterijen mee kunt nemen tijdens een speuractie. Het zou zonde zijn om op pad te gaan en halverwege een veld zonder stroom te zitten.
Signaal
Ten slotte is er dan nog de vraag hoe je weet of je op iets waardevols bent gestuit. De meeste metaaldetectoren werken met een koptelefoon. Doorgaans wordt deze aangesloten met een 3.5mm aansluiting, maar de koptelefoon is vaak niet meegeleverd. Er bestaan ook detectoren die een grotere aansluiting hebben en wie echt luxe wil gaan schatzoeken, die kiest een uitgebreide metaaldetector die een ingebouwde speaker heeft. De vraag is wat handiger werkt voor jou. Is er veel omgevingsgeluid dan kan een koptelefoon makkelijker werken. Zoek je in een rustig gebied, dan is een speaker natuurlijk makkelijker omdat je dan geen snoeren hoeft te gebruiken en niet constant iets op je hoofd hoeft te hebben. Ga je een metaal detector kopen? Kijk dan ook naar de manier waarop het signaal door wordt gegeven. Sommige types geven slechts één piepje, andere varianten maken gebruik van drie makkelijk te onderscheiden tonen om je op de hoogte te stellen van bodemschatten.
Overige opties
De keuze is reuze in de wereld van metaaldetectoren. Denk er bijvoorbeeld aan dat het in graslanden vaak vochtig is vanwege dauw en eerder gevallen regen. Het kan dan fijn zijn om een waterdichte spoel op de metaal detector te hebben. Deze zorgt ervoor dat je op elke dag van het jaar op elk terrein aan de slag kunt. Daarnaast hebben niet alle metaaldetectoren een display. Als je genoegen neemt met alleen piepjes die waarschuwen of je in de buurt van iets interessants bent, is dat geen probleem. Voor mensen die wat meer informatie willen is een display handig. Deze bestaan in zowel analoge als digitale varianten. Zorg dat je een metaaldetector bestelt die precies past bij jouw wensen en zoekterrein, zodat de kans op mooie vondsten het grootst is.
Recente reacties