Onderdelen van een transportband

Transportbanden kunnen in de industrie en landbouw gemakkelijk productieprocessen versnellen. Vooral wanneer het hoogseizoen is, dan is het fijn om de productie zo snel mogelijk weg te kunnen werken. Alleen hoe zit een transportband nu precies in elkaar? In dit artikel wordt dat uitgelegd.

Een doorsnee transportband

Een transportband of transportbandsysteem bestaat altijd uit een vast aantal onderdelen. Het gaat hierbij om de volgende:

  • De transportband zelf
  • Een elektromotor om de transportband aan te drijven
  • Het frame waarop de transportband zelf komt te liggen
  • Een aandrijfrol
  • De omkeerrrol voor de richting van de band te bepalen

Om de transportband in werking te krijgen zal de elektromotor de aandrijfrol in beweging gaan brengen. Als deze eenmaal in beweging is zal de transportband ook gaan bewegen. De band komt in beweging doordat er wrijving ontstaat tussen de aandrijfrol en de transportband zelf. Hierdoor wordt band als ware in beweging getrokken. De omkeerrol bepaald vervolgens de looprichting van de transportband.

Onderdelen van de band zelf

De band van de transportband zelf is opgebouwd uit drie verschillende onderdelen. Dit betreft een bovendeklaag, onderdeklaag en het karkas. Het karkas is hierbij opgebouwd uit textiel en een tussenlaag van rubber. Dit zorgt ervoor dat de band zelf krachtig genoeg is en niet indeukt zodra er goederen op worden gelegd. Mocht er sprake zijn van echt zware goederen, dan wordt de band verder verstevigd met staalkabels zodat er altijd voldoende draagkracht is. De bovenste deklaag is puur om slijtage aan het karkas te voorkomen terwijl de onderste deklaag er is om de kracht van de motor naar de transportband over te brengen.

Aanvullingen op een transportband

Hierboven hebben we de doorsnee transportband beschreven. Er zijn echter vele aanvulling op deze transportband. Denk hierbij een transportband die S-lus heeft of een band die in een hoek van elkaar gezet kan worden. Tegenwoordig heb je zelfs “automatic guided vehicle, voertuigen die zelfstandig rijden! Het type wat je nodig hebt verschilt vaak per situatie.

Author: admin

Share This Post On