Volgens een groot onderzoek in een tijdschrift gebruiken steeds meer mensen cognitieve geneesmiddelen of smart drugs om het drukke leven aan te kunnen.
Met het steeds toenemende tempo van het dagelijks leven, wenden volgens een rapport in een wetenschappelijk tijdschrift, steeds meer mensen zich tot cognitieve geneesmiddelen om aan de top te kunnen blijven. Het controversiële rapport, vorige maand gepubliceerd in Nature, sprak over het toenemende gebruik van drugs zoals Ritalin, Adderal en Modafinil onder sporters, studenten en academici. In een informele enquête ontdekte Barbara Sahakian, hoogleraar neuropsychologie aan Cambridge en auteur van het rapport, dat een aantal collega’s maar ook studenten Modafinil gebruikten als middel om jetlag te voorkomen, hun academische prestaties te verbeteren en zich meer te kunnen ontspannen op feesten of vrije dagen.
Modafinil wordt over het algemeen voorgeschreven om de symptomen van narcolepsie tegen te gaan. Wanneer het wordt ingenomen door anders gezonde mensen, blijkt het vermoeidheid te voorkomen en de concentratie en het kortetermijngeheugen te verbeteren. Het medicijn is alleen op recept verkrijgbaar, maar het kan tegenwoordig online gemakkelijk worden gekocht. Het gebruik zonder recept is illegaal.
Het is de favoriet van academici geworden omdat de bijwerkingen in vergelijking met andere ‘smart’ drugs of medicijnen relatief mild zijn.
Bijwerkingen zijn onder meer af en toe hoofdpijn, een eigenaardige aanval van diarree, misschien een vleugje misselijkheid; geen echte kwalen die je op een feestje wilt krijgen, maar toch zachtaardig in vergelijking met bijvoorbeeld potentiële hartproblemen, beroertes of tumoren die kunnen optreden bij het gebruik van medicijnen of smart drugs zoals Ritalin.
Als relatief nieuw geneesmiddel dat pas in 2002 in het VK is goedgekeurd, zijn de langetermijneffecten van Modafinil nog steeds onbekend. Het medicijn wordt door het leger ingeslagen om gevechtstroepen tijdens een missie alert te houden.
Een student van Robinson, die anoniem wilde blijven, vertelde Varsity: “Ik heb Modafinil een paar keer geprobeerd. Met de inzet die Cambridge van zijn studenten verwacht moet ik vaak tot de vroege uren opblijven om deadlines te kunnen halen.
“Het heeft me zeker geholpen om me beter te focussen op wat ik aan het doen was, maar ik denk niet dat mijn essay er beter door is geworden.”
Het rapport heeft geleid tot een debat over de vraag of het medicijn wel zonder recept beschikbaar moet worden gesteld.
De directeur van het Institute for Science, Ethics and Innovation van de Universiteit van Manchester, John Harris, heeft gezegd dat de overheid serieus moet overwegen om dergelijke medicijnen zonder recept beschikbaar te stellen voor studenten.
Recente reacties