Wanneer je dakpannen vervangen?

Dakpannen hebben over het algemeen een lange levensduur en zijn daardoor zeer duurzaam. Maar, net als bij alle andere dakbedekkingen, gaan ze niet voor eeuwig mee. Dit betekent dat ze af en toe vervangen moeten worden. Maar wanneer? En hoe kun je dit zien? Dit, en meer, lees je hier.

Hoe herken je kapotte dakpannen?

Om echt een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag ‘zijn mijn dakpannen nog goed?’, is het goed om regelmatig een controle uit te voeren. Dit kun je zelf doen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een dakdekker. Wanneer je ervoor kiest zelf op onderzoek uit te gaan, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Deze punten staan hieronder beschreven.

  • Barsten en scheuren: Dit is een makkelijke en voor de hand liggende manier waarop je kunt zien of jouw dakpannen kapot zijn of niet. Barsten of scheuren in de dakpannen zijn namelijk een teken dat ze versleten kunnen zijn.
  • Mos en schimmel: Let op of er mos of schimmel op de dakpannen groeit. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar te veel begroeiing geeft wel vaak aan dat er iets mis is. Let dus altijd goed op, en vraag bij twijfel een dakdekker om advies.
  • Losse of ontbrekende pannen: Controleer of er dakpannen zijn die los zitten of helemaal ontbreken. Dat kan lekkages veroorzaken. Dit is vooral goed om te checken na hevige wind of zelfs een storm.
  • Waterplassen: Kijk of er waterplassen op het dak blijven staan na een regenbui. Dit kan betekenen dat de pannen niet goed meer waterdicht zijn. Het is namelijk belangrijk dat water goed wegloopt.
  • Algemene slijtage: Bekijk de algemene staat van de dakpannen. Als ze er versleten uitzien, is het misschien tijd om ze te vervangen. Slijtage kan zich op verschillende manieren voordoen, zoals door verkleuring, afgebrokkelde randen of wanneer de dakpannen een ruwe of korrelige structuur hebben.

Dakpannen vervangen: wat nu?

Wanneer jouw dakpannen daadwerkelijk vervangen moeten worden, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Zoek een ervaren dakdekker of aannemer om het werk te doen. Ze zullen eerst een inspectie uitvoeren om de omvang van de vervanging te bepalen en een deal met je te sluiten. Nadat je akkoord gaat, zullen ze de oude pannen verwijderen en de nieuwe installeren. Dit zorgt ervoor dat je dak waterdicht blijft en lekkages voorkomt. Zorg ervoor dat de gekozen professional betrouwbaar en goed verzekerd is voor gemoedsrust.

Author: admin

Share This Post On