Zwaluwstaartverbinding in de meubelmakerij

Vroeger toen er nog veel minder gereedschappen en verbindingsmiddelen voorhanden waren werden meubelen op een andere, ambachtelijke manier in elkaar gezet. Waar je tegenwoordig hoogwaardige epoxy lijmen, torx schroeven, bovenfrezen of ander hi-tech gereedschap voor kan gebruik, was vroeg het meeste allemaal handwerk.

Om bijvoorbeeld een eikenhouten bank te maken werden de houten panelen of de massieve meubelpanelen handmatig bewerkt. Een daarvan is een zwaluwstaartverbinding, dit is een hout verbinding die bestaat uit een constructie die een zwaluwstaartachtige vorm heeft.

Het grote voordeel van deze constructie is dat deze erg veel trekkracht op kan nemen. Sinds de opkomst van hoogwaardige lijmen wordt deze verbinding minder gebruikt. Dit komt deels ook doordat hij erg complex en arbeidsintensief is.

Met een beitel en een zaag worden de beiden onderdelen tot een zwaluwstaart verbinding gevormd. Dit is een zeer precies klusje want het zwaluwstaartvormige deel moet precies in de zwaluwstaartvormige ruimte passen.

Vooral door de vereiste hoge precisie is dit een verbinding die iedere leerling meubelmaker stap voor stap onder begeleiding van de leraar moet maken. Hierbij komt namelijk ruimte inzicht een een complexe fijne motoriek bij kijken. Deze verbinding wordt vooral gebruikt bij verbindingen waar een hoge trekkracht op komt te staan, zoals bijvoorbeeld een ladekast.

background-478072_960_720

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *